Geschiedenis

(Bron: Wikipedia)

Het vliegveld Goetsenhoven (ICAO-code: EBTN) ligt in de deelgemeente Goetsenhoven van de Vlaams-Brabantse stad Tienen, op ongeveer 3 km ten zuiden van het stadscentrum langs de N64 van Tienen naar Hannuit.

Goetsenhoven was een van de eerste vliegvelden van de Belgische militaire luchtvaart; het werd opgericht rond 1922, en was aanvankelijk de basis van Groep II (verkenning) met Ansaldo A.300 of De Havilland DH.9. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog was Goetsenhoven de basis van Groep II (3e smaldeel) en groep III (5e smaldeel) met Fairey Fox III en groep IV (7e smaldeel) met Fairey Fox VI.

Bij de Duitse inval op 10 mei 1940 werd het vliegveld door de Luftwaffe aangevallen en gebombardeerd. De smaldelen van Goetsenhoven moesten zich in allerijl terugtrekken naar andere vliegvelden; de vliegtuigen die niet werden vernietigd door de Luftwaffe, werden uiteindelijk naar Frankrijk geëvacueerd. Tijdens de oorlog gebruikten de Duitsers het vliegveld enkel als uitwijkmogelijkheid.

Aan het einde van de tweede Wereldoorlog werd het vliegveld opnieuw gebombardeerd, ditmaal door de Amerikaanse luchtmacht. Het werd pas in 1950 opnieuw geopend, en werd de basis van de EVS (Elementaire Vliegschool) die vanuit Schaffen naar Goetsenhoven verhuisde.

Tot 1969 vloog de EVS met de Stampe en Vertongen SV.4b tweedekkers. Vanaf 1969 werden die vervangen door de SIAI Marchetti SF.260. Tevens werden er toen twee startbanen in asfalt aangelegd op het terrein, dat tot dan enkel een grasbaan had.

In 1996 werd de vliegopleiding van de Belgische luchtmacht gecentraliseerd in Bevekom, en kwam er een einde aan de militaire aanwezigheid op Goetsenhoven.

Naast de EVS werd het vliegveld tijdens de weekends ook gebruikt door de plaatselijke vliegclub De Wouw; na de sluiting van de EVS bleef die actief met motor- en zweefvluchten. Het vliegveld wordt op dagen dat er niet gevlogen wordt ook gebruikt door de Tiense Olympia Wielerschool voor de opleiding van jonge wielrenners.

Het vliegveld Goetsenhoven is nog steeds een basis van de Belgische Luchtmacht, waar de Elementaire Vliegschool (EVS) was gevestigd. Het vliegveld wordt nu nog steeds gebruikt als trainingsbasis voor de 1e Wing (Bevekom). Marchetti's van de Luchtcomponent en helikopters van de Landcomponent en de Federale Politie komen er regelmatig trainen. De "Belgian Air Cadets" van de Luchtcomponent zijn tevens op deze basis gehuisvest. De luchtmachtbasis wordt ook gebruikt door de plaatselijke vliegclub De Wouw.

 

In 2016 is er een nieuwe ULM club opgestart  ‘VZW ULM Goetsenhoven’. We zijn gehuisvest in de hangars van vroegere ‘Belgian Air Cadets’, we hebben de bekende mascotte (pinguin) behouden. Iedereen is welkom.